Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Μουσείο των Ηρακλειδών έχει διαμορφώσει μια μακρά παράδοση στον σχεδιασμό και την εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην αρχή, την εποχή που σύστησε στο Αθηναϊκό κοινό τον Escher, με εργαλείο την μαθηματική πολυπλοκότητα του ιδιοφυούς έργου του Ολλανδού χαράκτη, απευθύνθηκε σε μαθητές κυρίως Λυκείου ή και Γυμνασίου με στόχο να τους κάνει να αγαπήσουν τα Μαθηματικά δείχνοντάς τα μέσα από το πρίσμα της Τέχνης. Και το ανάποδο: να γνωρίσουν την Τέχνη μέσα από τη σύνδεσή της με τα μαθηματικά της σχολικής αίθουσας.

Ήταν η εποχή του θρυλικού πλέον προγράμματος "Τέχνη και Μαθηματικά" που εκπόνησαν και δίδαξαν οι επιστημονικοί του σύμβουλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαυρομάτης Άρης και Παπανικολάου Αποστόλης. Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της ιστορίας και δεκάδες χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τις αίθουσες του Μουσείου. Το πρόγραμμα βελτιώθηκε, προσαρμόσθηκε στις σύγχρονες ανάγκες, επεκτάθηκε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, εμπλουτίστηκε και με άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Αργότερα, ήρθε η συνεργασία με την ΕΜΑΕΤ, την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Η συνάντηση των δύο φορέων δρα καταλυτικά και ήδη διαμορφώνει τη Νεα Εποχή. Οι εμπλεκόμενοι στην διαμόρφωση αυτή θυμούνται μια αποστροφή από ομιλία του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου σύμφωνα με την οποία, στόχος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που εντάσσεται στην αναπτυξιακή λογική της χώρας, είναι (ή πρέπει να είναι) η αφύπνιση του ερευνητικού πνεύματος των νέων.

Πάντα, επίσης, και όλοι θυμόμαστε αυτό που συχνά επαναλαμβάνει ο ιδρυτής του Μουσείου, Παύλος Φυρός, ότι δηλαδή κανένα Μουσείο δεν ολοκληρώνεται αν δεν υπηρετεί τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

«Τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστήμη, είναι πανάρχαια η αναζήτηση νέων τρόπων αναπαράστασης της πραγματικότητας. Η προσπάθεια αυτή καρποφορεί τη στιγμή που γεννιέται η δημιουργία, τότε που τα σύνορα των γνωστικών πεδίων καταρρέουν και κάποιες έννοιες της αισθητικής αποκτούν μέγιστη σημασία. Για να κατανοήσει κανείς αυτό φαινόμενο πρέπει να διερευνήσει τη φύση της δημιουργικής σκέψης». Arthur Miller – Einstein Picasso: Ο χώρος ο χρόνος και η ομορφιά.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι, στα θεμέλια της Επιστημονικής σκέψης και αναζήτησης, στην Αισθητική της Τέχνης και στη Λογική των Μαθηματικών.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη , Τέχνη και Μαθηματικά» αποτελεί συνέχεια και επέκταση του γνωστού από το 2005 προγράμματος "Τέχνη και Μαθηματικά". Στο νέο αυτό διευρυμένο πρόγραμμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμπλουτισμού των αισθητηριακών ερεθισμάτων αυτών των ηλικιών που είναι απαραίτητα για την νοητική τους ανάπτυξη. Μέσα από δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα εκλαΐκευσης και κατανόησης της επιστημονικής σκέψης καθώς και επιλεγμένα έργα Τέχνης από τα σημαντικότερα εικαστικά ρεύματα, συγκροτούν ιδέες και δημιουργούν τις δικές τους ανάγκες έκφρασης και αναπαράστασης των ιδεών αυτών. Η ταξινόμηση, η διάταξη, η μέτρηση, η αντιστοίχηση, η παρατήρηση της σκιάς (προβολής) και η σχέση της με το αντικείμενο που τη δημιουργεί, η παραλληλία και η καθετότητα, η συμμετρία των μορφών είναι κάποιες από τις έννοιες που ανακαλύπτουν τα ίδια τα παιδιά.

Παράλληλα αναπτύσσονται δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν θεματικές επιλογές για διαθεματικές προσεγγίσεις (Projects) και δημιουργικές εργασίες, στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος των Γυμνασίων και Λυκείων

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Νηπιαγωγείο »