• Αυτόματα - Automata

    Μια περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο των αυτοματισμών των Αρχαίων Ελλήνων
  • Πολεμικές Μηχανές - War Machines

    Ο πόλεμος στην Αρχαία Ελλάδα, απ' την προϊστορία ως την αυγή της νέας εποχής
  • Θεοδόσης Τάσιος

    Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ, εμπνευστής και κεντρικό πρόσωπο της ΕΥΡΗΚΑ ανάμεσα στη Θεραπαινίδα και τον μηχανολόγο Σπύρο Οικονομόπουλο

ΕΥΡΗΚΑ

Ο ιστότοπος της ΕΥΡΗΚΑ είναι η αφετηρία ενημέρωσης σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία· ο χώρος παρουσίασης της επιστημονικής τεκμηρίωσης πίσω από κάθε επίτευγμα που αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες, από την προϊστορία ως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους· ο οδηγός μελέτης και έρευνας για μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Ο βοηθός στην αναζήτηση βιβλιογραφίας σχετικής με την εξέλιξη της Επιστήμης, της Τέχνης και της Τεχνολογίας, και του πως αυτά επηρέασαν την και επηρεάστηκαν από την εξέλιξη του Πολιτισμού στην Αρχαία Ελλάδα. Εδώ, είναι το περίπτερο όπου αναρτώνται πρωτότυπα άρθρα ή αναδημοσιεύονται απόψεις, ειδήσεις σχετικές με το θέμα· το σαλόνι όπου συναντώνται επιστήμονες, ειδήμονες, ερευνητές, αρχαιολόγοι, λάτρεις της ελληνικής αρχαιότητας.

Στον ιστότοπο της ΕΥΡΗΚΑ, κανείς μπορεί να βρει αναλυτικά τα εκθέματα που έχουν ως πηγή έμπνευσης την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, όπως αυτά παρουσιάζονται στις εκθέσεις μας, στις αίθουσες του Μουσείου των Ηρακλειδών. Φιλοδοξούμε να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με αυτά, συνοπτική βιβλιογραφία, απεικονίσεις κάθε μορφής ή περιγραφές και αναφορές σε κείμενα από παλαιότερες εποχές, σύγχρονες προσπάθειες ανακατασκευής ή απόδοσής τους, εξιστορήσεις σχετικές με ευρήματα, αξιολογήσεις και κριτικές προσπαθειών, αποτελέσματα πειραματικής αρχαιολογίας από όλον τον κόσμο.

Εδώ βρίσκονται βιογραφικά στοιχεία που αφορούν όλους όσοι εργάστηκαν ή εργάζονται για την δημιουργία και την τεκμηρίωση των συλλογών μας, για την επιμέλεια των εκθέσεών μας, για τον συντονισμό των δράσεων μας.

Εδώ βρίσκονται επιλεγμένα νέα από όλον τον κόσμο αναφορικά με την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία αλλά και την Τεχνολογία στην αρχαιότητα γενικότερα, όπως και συγκριτικές αναφορές.

Ο ιστότοπος της ΕΥΡΗΚΑ είναι αφετηρία και προορισμός ταυτόχρονα. Εξερευνήστε τον ή ξεκινήστε από εδώ το ταξίδι σας σε έναν υπέροχο κόσμο.

Καλό ταξίδι.

Χορηγός Εκπαιδευτικού Εξοπλισμού

Epson

Χορηγός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Siemens

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ
Πρώτο Πρόγραμμα
Δεύτερο Πρόγραμμα
CosmoteTV
Amagi
Καθημερινή
Ναυτεμπορική
Ναυτεμπορική site
ArtNews
CultureNow
Αρχαιολογία και Τέχνες

Χορηγοί Επικοινωνίας Παιδικών Προγραμμάτων

Έλα Μαζί
Mamakita

Μέλος

International Council of Museums
Athens Culture Net
Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων

Συνεργάτες

Alba
Θαλής + Φίλοι
Kokonut Web Services

Ασφάλεια και μεταφορά εκθεμάτων

DAES
MoveArt