Η απόφαση του Μουσείου Ηρακλειδών να εστιάσει στο εκπαιδευτικό του έργο, οδήγησε αναπόφευκτα στη μετεξέλιξή του σε μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, αφού τα εκθέματα έπρεπε να υποστηρίζουν τη διδασκαλία. Ήταν όμως το ζεύγος Φυρού που θέλησε να εστιάσει στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Ίσως η Αλεξανδρινή καταγωγή του Πωλ Φυρού και το παρελθόν της Αλεξάνδρειας να επέδρασε προς αυτή την κατεύθυνση.  Το Μάρτιο του 2016, ο καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΑΠ και του ΕΜΠ Βύρων Καλδής, φέρνει σε επαφή το Μουσείο των Ηρακλειδών  και εκείνο της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Προκείμενου να εξασφαλιστεί το κύρος και η επιστημονική τεκμηρίωση μιας έκθεσης…
Την επισημοποίηση της συνεργασίας ΕΜΑΕΤ – Μουσείου Ηρακλειδών ακολούθησαν πυρετώδεις ετοιμασίες. Τα εκθέματα της ΕΜΑΕΤ συγκεντρώθηκαν για έλεγχο και επισκευές σε χώρο που επελέγη και μισθώθηκε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Είχε ήδη προηγηθεί η παραγγελία κατασκευής σειράς εκθεμάτων για τη συλλογή του Μουσείου. Το καλοκαίρι του 2017, ο χώρος αυτός μετετράπη σε εργαστήριο δημιουργίας, τα εκθέματα ελέγχθηκαν, επισκευάστηκαν άλλα κατασκευάστηκαν επί τόπου, δοκιμάστηκαν, φωτογραφήθηκαν, κινηματογραφήθηκαν και στο τέλος συσκευάστηκαν και ταξίδεψαν για το Πεκίνο. Στην προσπάθειά μας, επιστρατεύθηκαν μια σειρά σημαντικών ανθρώπων. Οι καθηγητές Θεοδόσης Τάσιος,  Κλαίρη Παλυβού, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, Μανόλης Κορρές, Κυριάκος Ευσταθίου, Γιάννης Σειραδάκης,…
Τα εκθέματα συσκευάσθηκαν με προσοχή, φορτώθηκαν σε δυο μεγάλα κοντέινερ και ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Πειραιά για την Κίνα, μέρες δεκαπενταύγουστου του 2017. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η ΕΥΡΗΚΑ έφτασε στο Πεκίνο ταυτόχρονα με την ομάδα μας από την Ελλάδα, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Κλαίρη Παλυβού, την υπεύθυνη για τον μουσειογραφικό σχεδιασμό κ. Φωτεινή Μπέλιου και τους τεχνικούς Γιάννη Εξηντάρη και Σοφία Παπαδοπούλου. Με την βοήθεια των Κινέζων συνεργατών μας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο και τη συμβολή των χορηγών μας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας, την Daes στην ασφάλιση εκθεμάτων και την Hublot στην προσφορά…
Μετά τη Τζιναν, η περιπέτεια της ΕΥΡΗΚΑ εκτός συνόρων τελειώνει για τώρα και η συλλογή επιστρέφει ώστε να φρεσκαριστεί, να επιστραφούν τα δάνεια έργα, να εμπλουτιστεί με νέες κατασκευές, να επανασχεδιαστεί ώστε να προσαρμοστεί στις κτηριακές δυνατότητες και τον εκθεσιακό σχεδιασμό των συνδιοργανωτών και να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό. Για το 2018, από το σύνολο των θεματικών ενοτήτων, θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα η τεχνολογία του πολέμου και επιλεγμένα κομμάτια που αναφέρονται στην αστρονομία και σε αυτόματα. Ήδη επιχειρείται ένας διαφορετικός μουσειογραφικός σχεδιασμός, μια φρέσκια προσέγγιση του θέματος ώστε να ξεφεύγει από την κλασσική Μουσειακή μορφή έκθεσης.