Η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε με σκοπό να καλλιεργήσει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο.

Ο σκοπός αυτός υπηρετείται με περισσότερες από τριακόσιες ανοικτές συνεδριάσεις της Εταιρείας, όπου παρουσιάζονται και συζητούνται σχετικά επιστημονικά αντικείμενα με διοργάνωση τουλάχιστον 10 ημερίδων, και ισάριθμων παρουσιάσεων βιβλίων και ταινιών, σχετικών με την αρχαία ελληνική τεχνολογία, με πάνω από 15 αρχαιογνωστικές επισκέψεις / ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, με τουλάχιστον 13 εκθέσεις λειτουργικών ομοιωμάτων και ομοιωμάτων μεγάλης κλίμακας στην εντός και εκτός Ελλάδας, με τη διοργάνωση τεσσάρων Διεθνών Συνεδρίων ειδικώς για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, με συστηματικά σεμινάρια σε καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε θέματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο, με εκδόσεις τριών βιβλίων με αρχαιοελληνικά τεχνολογικά αντικείμενα.

Το Μουσείο των Ηρακλειδών ιδρύθηκε το 2004 από το ζεύγος Πωλ και Μπελίντας Φυρού και εκτείνεται σε δυο κτίρια στην ιστορική συνοικία του Θησείου, δίπλα στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και το Ναό του Ηφαίστου. Το πρώτο κτίριο βρίσκεται στην Ηρακλειδών 16 και το δεύτερο 150 μέτρα μακρύτερα, στο 37 της Αποστόλου Παύλου, ενός από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους των Αθηνών.

Στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, το μουσείο εστίασε στις καλλιτεχνικές δράσεις και διοργάνωσε εκθέσεις με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι M.C. Escher, Victor Vasarely, Carol Wax, Constantine Xenakis, Adolf Luther, Francesco Scavullo, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Edvard Munch, Sol LeWitt και άλλοι. Ταυτόχρονα μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων επέτρεπαν στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ουσία της οπτικής του κάθε καλλιτέχνη.