Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018

Η κινούμενη αυτόματη Θεραπαινίς Φίλωνος και Ήρωνος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αυτό το διπλό αυτόματο της ελληνιστικής εποχής, συνδυάζει (προμελέτη Θ.Π. Τάσιου) δύο μηχανισμούς αυτομάτων:

Α) Φίλωνος του Βυζαντίου: “Διαλείπουσα κρήνη υπό  μορφήν Θεραπαινίδος”, στο “Βιβλίον πνευματικών και υδραυλικών μηχανών” periodical

Β) Ήρωνος του Αλεξανδρέως: “Κινητόν Αυτόματον”, από το βιβλίο “Περί Αυτοματοποιητικής”

Ο πρώτος μηχανισμός (μελέτη-κατασκευή Σ. Οικονομόπουλος) περιλαμβάνεται στο εσωτερικό του κορμού, ο δε δεύτερος (μελέτη-κατασκευή Μ. Κορρές) είναι ενσωματωμένος στο κάτω της οσφύος τμήμα του ξύλινου αγάλματος (σχέδια-κατασκευή Μ. Κορρές).

Το Αυτόματον λειτουργεί σε δύο φάσεις.

Ι) αφαιρούμε μία τροχοπέδη, και το άγαλμα (διαγράφοντας μία ελαφρώς καμπύλη τροχιά) κινείται προς έναν συνδαιτημόνα που περιμένει σε απόσταση περίπου τριών μέτρων. Η κίνηση εξασφαλίζεται χάρις σε ένα αντίβαρο το οποίο κατέρχεται αργά  στο εσωτερικό του αγάλματος, ενώ το σχοινί που συγκρατεί το αντίβαρο τυλίγεται σ’ έναν άξονα ο οποίος αναγκάζεται να στραφεί και να κινήσει δυο κρυμμένους τροχούς. Όταν το αντίβαρο φτάσει στον πυθμένα του δοχείου όπου ολισθαίνει, η κίνηση διακόπτεται. Τώρα, η Θεραπαινίς έχει συναντήσει τον αναμένοντα συνδαιτημόνα, και είναι έτοιμη να τον κεράσει κεκραμένον ελληνικόν οίνον.

ΙΙ) Όταν ο συνδαιτημόνας τοποθετήσει ένα βαρύ κύπελλο στο (κρυφίως αρθρωτό) αριστερό χέρι της Θεραπαινίδος, ο βραχίονάς της θα στραφεί και θα ενεργοποιήσει έναν οριζόντιο “σύρτη” ο οποίος, γλιστρώντας αργά θα φέρει την ατμοσφαιρική πίεση μέσα σ΄ ένα κρυμμένο κλειστό δοχείο κρασιού –και το κρασί θα αρχίσει να ρέει από την οινοχόη την οποία κρατά η Θεραπαινίς στο δεξί της χέρι. Σε λίγο, καθώς ο σύρτης συνεχίζει να κινείται, θα αποκλείσει και πάλι την είσοδο του ατμοσφαιρικού αέρα στο δοχείο του κρασιού –οπότε το κρασί θα παύσει να ρέει. Ο σύρτης όμως συνεχίζει ακόμα να κινείται, και θα επαναλάβει το ίδιο αποτέλεσμα ροής από ένα κλειστό δοχείο νερού.

Τότε ο συνδαιτημόνας αφαιρεί το κύπελλό του από το αριστερό χέρι της Θερπαινίδος, η οποία τώρα είναι έτοιμη να κεράσει κι άλλους συνδαιτημόνες.

  • Info

    • Κατηγορία Εκθέματος: Αυτοματισμοί
    • Κλίμακα: 1: 1

    Προσθήκη σχολίου

    Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.