Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Η Τεχνολογία στον Ησίοδο

Η Τεχνολογία στον Ησίοδο

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στον Ησίοδο, το ισόπλευρο τρίγωνο της εκπεφρασμένης θεότητας σχηματίζεται με τους Τιτάνες στην μία κορυφή του, και τους Εκατόγχειρες και τους Κύκλωπες στις άλλες δύο: έτσι, οι Έλληνες αναγνώρισαν τη σύνθεση (i) του πνευματικού στοιχείου (ii) των φυσικών δυνάμεων και (iii) της Τεχνολογίας (ως ένα "φυσικό " συμπλήρωμα της Φύσης). Στην πραγματικότητα, τους Κύκλωπες τους φαντάζονταν σαν θεούς-σιδηρουργούς.

Η ίδια θέση θα κρατηθεί για την Τεχνολογία στην τριμερή θεότητα κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης βασιλείας των θεών του Ολύμπου που έχουν αντικατέστησαν τους Τιτάνες. Εκτός αυτού, η νίκη του Δία κατά των Κρονίδων επιτεύχθηκε μόνο όταν οι "εφευρέτες-Κύκλωπες " του πρόσφεραν το απόλυτο όπλο της αστραπής – μια άλλη απόδειξη της σημασίας της τεχνολογίας για τους Έλληνες.

Έτσι, η θεμελιώδης σημασία της Τεχνολογίας για τις πρώτες ελληνικές φυλές αντανακλάται σαφώς στους βασικούς τους μύθους. Και αυτό θα παρουσιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες στα έπη του Ομήρου.

Απόδοση αποσπάσματος του: Tassios T. P., On Technology In Ancient Greece, 2018 Angelakis, Athens

  • Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα εγκαίνια της έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ Το έμβολο »